Gratis bemiddeling? Dit zijn de inkomensgrenzen

Gepubliceerd op 24 augustus 2023 om 14:21

Wat is pro deo voor bemiddeling?

Pro Deo voor bemiddeling is hetzelfde als een pro deo advocaat. Wanneer u niet over voldoende middelen beschikt, kan u recht hebben op rechtsbijstand. U kunt dan gedeeltelijk of volledig kosteloos gebruik maken van de dienstverlening van een erkend bemiddelaar.

Wat is de inkomensgrens voor pro Deo?

De inkomensgrens wordt ieder jaar opnieuw geïndexeerd. Vanaf 1 juli gelden de nieuwe bedragen, zoals hiernaast in de afbeelding wordt weergegeven. De inkomensgrenzen gaan uit van netto bedragen.

Hoe wordt het berekent?

De berekening van de inkomensgrens kan verwarrend worden wanneer men gaat scheiden. Wanneer u gaat scheiden komt u namelijk in de categorie alleenstaand terecht, omdat er bij scheiding tegengestelde belangen gelden. Er geldt dan een volledige kosteloosheid bij €1426 netto/per maand en gedeeltelijke kosteloosheid bij een bedrag tussen de €1426 en €1717 per maand. Bij iedere persoon die ten laste komt van u, wordt er een bedrag van €334,73 bijgeteld.

Wie komt in aanmerking voor pro Deo bij bemiddeling?

Iedereen met de Belgische nationaliteit of gelijkgestelden komen in aanmerking voor pro Deo. Daarnaast moet er een bewijs van minvermogend of gelijkgestelden zijn. Met andere woorden: het inkomen is niet toereikend of men wordt gelijkgesteld met deze groep door het vermoeden van onvermogen.

Hoe kom ik in aanmerking voor Pro Deo?

De aanvraag voor pro Deo voor bemiddeling gaat door een verzoekschrift te sturen naar het Bureau van Rechtsbijstand (BRB) van de betreffende rechtbank. In dit verzoekschrift moet de behoeftige status worden bewezen, bijvoorbeeld door het meesturen van een loonbrief. 

Pro Deo bij Bemiddeling 

Niet iedere erkende bemiddelaar kiest ervoor om pro Deo te werken. Bemiddeling Niessen kiest er als erkend familiaal bemiddelaar wel voor.  Mocht u de middelen niet hebben of hulp nodig hebben bij de aanvraag voor pro Deo, dan kunt u ten alle tijden bij ons terecht. Samen naar een vreedzame oplossing!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.