Bemiddeling werkt voor ons niet, toch?!

Gepubliceerd op 24 januari 2023 om 14:37

´Bemiddeling werkt bij ons niet´, is een vaak gehoord argument om vooral niet samen te gaan praten. Dat komt omdat de situatie zich er op dat moment niet voor lijkt te lenen of omdat we geen zin hebben om de confrontatie aan te gaan. Soms hebben we zelfs schrik om te gaan praten of wordt het door onze omgeving afgeraden. Heel soms is de ruzie of het conflict zelfs zo extreem dat het ook niet meer veilig lijkt om samen een conflict op te lossen. Dan gaat bemiddeling zeker niet werken, toch?!

 

Uw belangen, behoeften, zienswijzen en verwachtingen uitgelicht

Waarom zou bemiddeling bij u zeker niet werken? Wat heeft u nodig om dat wel te doen? Waarom zou u niet eerst bemiddeling proberen, voordat u naar een advocaat stapt? Wat hebt u nu echt te verliezen? Wat kan bemiddeling wel voor u doen?

Bij een bemiddeling wordt er een gesprek gevoerd met twee of meerdere partijen met een neutrale persoon, die gespecialiseerd is in onderlinge communicatie. Een vaak gehoorde reden waarom bemiddeling niet werkt is, omdat mensen het niet voor elkaar krijgen om samen aan één tafel te zitten. Er lijkt één partij te zijn die geen behoefte heeft om plaats te nemen aan de tafel. ´Die maar dwars blijft liggen.´ Hoe gaan we dáár dan mee om?

 

Als er een partij is die niet lijkt mee te willen werken, dan is het handig om eerst te kijken naar de betekenis van een conflict. Een conflict is een situatie waarin twee of meer mensen uiteenlopende of tegengestelde belangen, behoeften, zienswijzen of verwachtingen hebben.

 

Een conflict kennen we in veel verschillende vormen:

  • Een (aankomende) scheiding: samen leven is niet meer mogelijk, omdat u uit elkaar gegroeid bent. Er is misschien geen liefde meer of er is sprake van een vertrouwensprobleem vanwege vreemdgaan.
  • Er kan ook een verschil zijn in hoe we de kinderen willen opvoeden, omdat we zelf anders zijn opgevoed of omdat we bepaalde dingen zelf gemist hebben. We zijn gewend op een bepaalde manier onze dingen te doen en willen niet dat een ander zich daarmee bemoeit.
  • Er kan ook ruzie binnen de familie zijn over de verdeling van een erfenis: Het ene kind wil het ouderlijk huis graag houden en het andere wil juist verkopen en graag alles afsluiten.
  • Of we hebben een vriend of familielid geld geleend en dat zien we niet op de gewenste manier terug. We hadden een afspraak, maar die wordt niet nagekomen.

 

Het zijn allemaal voorbeelden van tegengestelde of uiteenlopende belangen, behoeften of verwachtingen.

 

Van een conflict naar een oplossing

Buiten de vele verschillen en tegengestelde belangen is er echter ook één belangrijke overeenkomst: We hebben allemaal een of meerdere belangen, een of meerdere behoeften en een of meerdere verwachtingen.

 

Helaas krijgen emoties vaak de overhand en vinden we het lastig of niet fijn om te praten Het  kan moeilijk zijn om de eigen belangen, behoeften, zienswijzen of verwachtingen te zien of onder woorden te brengen. Samen zitten met de andere partij kan dan als een enorme drempel worden ervaren.  Maar daar zit nu net de kans: samen zitten met een neutrale derde partij, die zorgt voor rust, vertrouwen en een neutrale omgeving. Een neutrale partij, zoals Bemiddeling Niessen, die helpt met het onder woorden brengen van uw belangen, behoeften, zienswijzen en verwachtingen.

 

Mocht het u desondanks niet lukken om de andere partij te overtuigen van de noodzaak om samen te praten, kunt u toch altijd contact opnemen met Bemiddeling Niessen. Samen met ons kunt u kijken hoe we wel samen kunnen gaan zitten, om samen te komen tot een vreedzame oplossing.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.