Een bemiddelaar als rechter
Als erkend familiaal bemiddelaar heb ik een basis en specialisatie opleiding genoten om een goede neutrale bemiddelaar te zijn.
Spijt achteraf
Helaas hoor ik vaker verhalen over scheidingen die bij een bemiddelaar zijn voltrokken, waarbij een of beide partijen spijt hebben. Erger nog, dat partijen het gevoel hebben dat de bemiddelaar voor hen de oplossing heeft gekozen. Dat mag bij een bemiddelingstraject nooit gebeuren!
Een goede bemiddelaar is altijd neutraal
Een van de belangrijkste aspecten van een goede bemiddelaar is namelijk dat deze neutraal is. Een ander woord is onpartijdig en sommige preferen het woord meerzijdig partijdig.
Wat een bemiddelaar uniek maakt van een rechter of advocaat is dat deze NOOIT partij trekt, altijd de balans zoekt en alle partijen even groot en belangrijk maakt.
Bemiddeling is vrijwillig
Bemiddeling is daarnaast ook vrijwillig en kan nooit opgelegd worden. (Een rechter kan technisch gezien bemiddeling aanbevelen, maar partijen kunnen op ieder moment er van afzien of stoppen). Heb je het gevoel dat het niet klikt met je (advocaat-)bemiddelaar of vind je dat deze partij trekt? Stop dan het traject. Jullie moeten je er beiden goed bij voelen!
Als erkend familiaal bemiddelaar vind ik mijn neutraliteit, onpartijdigheid en meerzijdig partijdigheid het belangrijkste goed. Naast vertrouwelijkheid en beroepsgeheim vind ik het cruciaal om naar een goede gebalanceerde overeenkomst te werken voor iedereen! Voor nu, morgen en later! Samen naar een vreedzame oplossing!
Reactie plaatsen
Reacties