Beter een goede buur dan een verre vriend

Gepubliceerd op 30 mei 2023 om 09:59

Beter een goede buur dan een verre vriend

Een goede buur

Het grootste gedeelte van mijn leven heb ik gewoond in mijn ouderlijk huis. Eerst als dochter en later als eigenaar. Van jongs af aan wist ik wie mijn buren waren, kon ik er terecht voor een babbel of kreeg ik hulp. Burenruzies waren een ‘ver van mijn bed-show’ en een goede buur was een vanzelfsprekendheid voor mij.

Toen wij jaren later ‘emigreerde’ naar het zuiderbuurland vond ik het dan ook niet meer dan normaal om de directe buren uit te nodigen voor een kop koffie. Om kennis te maken. Dit werd een gezellige ontmoeting, die ondanks corona, nog altijd zorgt voor een fijne en gezellige gemeenschap. Waar het uitlenen van een Libelle de standaard is en een praatje maken een genot.

Geen vanzelfsprekendheid

Toch is dit niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Onlangs ben ik naast familiaal bemiddelaar ook gestart als burenbemiddelaar, omdat ik het belangrijk vind om ook iets voor de gemeenschap te kunnen betekenen. Juist deze ervaring laat mij inzien dat een goede buur er niet voor iedereen is.

Onlangs had ik een casus bij een mevrouw. Ze woonde er al ruim tien jaar, maar zij kon op één persoon na geen enkele van haar buren. Nieuwe buren waren onlangs wel ingetrokken, maar wie of wat, daar had ze geen idee van. Ze wist wel dat er twee grote enge honden waren, die iedere dag vervaarlijk naar haar katten blafte. Wie weet wat die haar katten gingen aandoen?

Ons kent ons

Het is een situatie die helaas vaker blijkt voor te komen. Mensen kennen hun eigen buren niet.

We weten niet dat de buurman bij de ambulance werkt en daardoor verschillende diensten draait. Dat hij overdag zijn slaap in moet halen. We hebben last van de blaffende honden van hiernaast, maar we weten niet dat de buurvrouw ziek geworden is. We horen de televisie van de buren iedere avond hard staan, maar we weten niet dat de oude eenzame buurvrouw dit doet omdat ze ’s avonds bang is alleen…

Leer elkaar kennen

Het elkaar niet kennen en daardoor niet weten wat de reden is, maakt dat er vaak vervelende situaties ontstaan. De oplossing kan heel makkelijk zijn. Nodig elkaar uit voor een kop koffie, deel de Libelle of maak gewoon eens een praatje.

Hulp

Soms is de situatie helemaal niet eenvoudig en is er hulp nodig. Schaam u dan niet en aarzel geen moment, maar vraag hulp. Dat kan via een bemiddelaar of gratis via uw politiekantoor of wijkagent. Beter een goede buur dan een verre vriend.

 

Samen naar een vreedzame oplossing!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.