Welke mogelijkheden zijn er als ik wil scheiden?

Gepubliceerd op 8 mei 2023 om 14:52

Welke mogelijkheden zijn er als ik wil scheiden?

Wanneer ment beslist om te scheiden is er vaak al veel gebeurd. Soms lopen de gemoederen hoog op, maar soms lijkt het alsof het vuurtje in de relatie al lang uit is. Scheiden is meestal een vervelende periode waar we graag snel en goed een punt achter willen zetten.

Omdat iedereen anders met gebeurtenissen omgaat zijn er tegenwoordig ook meerdere manieren om tot een scheiding te komen. Hieronder bespreken we de 4 manieren waarop de scheiding geregeld kan worden.

Mogelijkheid 1

Er zijn tegenwoordig eigenlijk 4 mogelijkheden om tot een minnelijke oplossing te komen. De meest bekende is via onderhandeling met bijstand van een advocaat. Iedere partij kiest zijn eigen advocaat en laat hen een oplossing zoeken tussen jullie probleem. Deze stap wordt meestal gezet wanneer de problematiek ingewikkeld is of heel erg complex. Een nadeel van deze mogelijkheid is dat het een standpuntendebat kan worden. Een oplossing zal niet voor beide partijen even positief zijn. Daarnaast kunnen de kosten op deze manier redelijk oplopen en betaald iedere partij zijn eigen advocaat.

Mogelijkheid 2

Een andere manier van oplossen kan zijn via collaboratieve onderhandeling. Dit kan alleen worden gedaan door een advocaat die erkend is als collaboratief advocaat. Ook hier kiest iedere partij zijn eigen advocaat, maar is er een grotere kans op belangengericht onderhandelen. Kan er geen onderhandeling plaatsvinden? Dan is de collaboratieve advocaat verplicht zich terug te trekken.

Mogelijkheid 3

Een  derde manier is bemiddeling. Bij bemiddeling wordt een derde (neutrale) persoon gevraagd alles rustig met u te overlopen. Deze persoon wordt samen gekozen en samen betaald. Deze persoon probeert samen met jullie slimme oplossingen te bereiken die passen op jullie context, jullie maat en op maat van jullie kinderen. Een oplossing of akkoord hier is pas een akkoord als alle partijen akkoord zijn. Op deze manier zal een overeenkomst evenwichtiger en duurzamer zijn, omdat werkelijke belangen en bekommernissen belangrijker worden.

Mogelijkheid 4

Tot slot is er de mogelijkheid tot het volgen van een gerechtelijke procedure. Een situatie kan dermate complex, ernstig of onmogelijk geworden zijn dat er alleen beslist kan worden via gerechtelijke bemiddeling. Een rechter beslist bij deze. Een voordeel is dat er duidelijkheid is. Een nadeel is dat de oplossing niet in ieders voordeel zal zijn.

 

DE mogelijkheid

Welke manier past bij jou/jullie? Geen enkele mogelijkheid is DE mogelijkheid, net als geen relatie DE relatie is. Wanneer er kinderen zijn is het vaak beter als jullie een mogelijkheid tot samen communiceren open laten. Soms is het financieel niet haalbaar en is het fijn om met een budget te werken.

Wees bij de start van jullie scheidingsproces niet bang om vragen te stellen, dit is jouw/jullie toekomst!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.