Met die narcist valt niet te praten!

Gepubliceerd op 21 maart 2023 om 14:56

Wij kunnen niet praten

 

Tegenwoordig lijken veel mensen verstand te hebben van psychologische termen. Er worden al snel zaken geroepen zoals bijvoorbeeld:  Hij/zij is een narcist, want met hem/haar valt gewoon niet te praten! Als erkend familiaal bemiddelaar zijn we geen psycholoog, maar zijn we getraind om op een juiste manier met elkaar te communiceren. Buiten dat het niet aardig is om elkaar uit te maken voor zoiets, zal een uitspraak als deze zeker niet helpen om de communicatie tot gang te brengen.

Beter is het om bij jezelf na te gaan wat je nodig hebt? Wat en hoe wil je dat de ander met je omgaat? Wat vind je belangrijk en waarom vind je dat belangrijk? Maar ook, draag je zelf ook het gedrag uit dat je zelf wilt ontvangen? Draag je het gedrag uit dat je wil dat je kinderen zien? Ben je op een moment als deze ook echt een voorbeeld voor je kinderen?

Wanneer er een conflict is in je familie en wanneer verschillen onoverkomelijk lijken, is het ontzettend moeilijk om je emoties niet de overhand te laten nemen. Emoties die je gedrag zodanig beïnvloeden dat je ofwel ‘vlucht’  ofwel ‘aanvalt’. Hier kan een bemiddelaar jullie bij helpen. Om in de storm van jullie emoties dat gedrag te tonen, dat jullie willen en nodig hebben, om toch constructief tot een oplossing te komen. Door een voorbeeld uit te dragen, die je voor je kinderen wilt uitdragen. Door een toekomst te creëren waar iedereen zichzelf kan zijn. Met of zonder elkaar, maar wel met de juiste afspraken en de juiste communicatie.

Waarom je eigen ruiten inslaan? Heb je het echt goed geprobeerd om er samen op een volwassen manier uit te komen? Probeer het eens met een derde neutrale partij, zoals Bemiddeling Niessen. Wat hebben jullie te verliezen?

Samen naar een vreedzame oplossing.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.