Een samengesteld gezin is een uitdaging

Gepubliceerd op 15 februari 2023 om 10:39

Een samengesteld gezin

Het is jammer dat er tegenwoordig zoveel huwelijken uitlopen tot een scheiding. Gelukkig vinden veel mensen daarna wel hun geluk in de vorm van een nieuw samengesteld gezin. Een nieuw samengesteld gezin brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Uitdagingen en beproevingen die het leven in een samengesteld gezin niet makkelijk maken.

Wat zijn de uitdagingen en beproevingen?

De grootste uitdaging is de wil om samen zo snel mogelijk een gezinnetje te maken. Een samengesteld gezin is alleen geen klassiek gezin. Iedereen moet opnieuw op zoek naar zijn of haar rol en naar zijn of haar plek in het gezin. De klassieke ouderrol is voor de biologische ouders, wat is dan de rol als stiefouder? Rationeel gezien weten veel plusouders dat ze de klassieke ouderrol niet kunnen opnemen, maar onbewust gebeurt dat vaak toch en dat maakt de situatie vaak moeilijk en complex.

Verschil biologische ouders en plusouders

Als ouder groei je van nature en door tijd in je rol als vader of moeder. Als stiefouder moet je ook groeien, maar vaak sneller. Je hebt een belangrijke fase gemist, de fase waarin we beslissen om samen ouder te worden. Als biologische ouder kijk je 9 maanden lang uit op de komst van een eigen kind, om dan vervolgens te kunnen genieten van de eerste glimlach. Als stiefouder kom je er later bij en heb je deze fase vaak gemist. Er is dan een flinke inhaalbeweging nodig.

Hoe ga ik om met de uitdagingen als stiefouder

Er zijn een aantal manieren om het jezelf, je geliefden en ex-partners makkelijker te maken. Bedenk ten eerste, dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen leven en geluk. Alleen als jezelf gelukkig bent, kun je dit als kracht gebruiken in het nieuw samengesteld gezin. Zorg ook dat je dan niet focust op andermans ´foute´ gedrag. Een goed begin start immers bij jezelf. Wat vaak ook gebeurt is dat het lijkt dat er constant gevochten moet worden, tegen alles en iedereen. Dat kost energie en brengt je niet waar je naar toe wilt: een harmonieus en gelukkig gezin. Daarom is het ook belangrijk dat je jezelf leert kennen en weet wat je grenzen zijn.

Is het daarmee dan allemaal opgelost?

Meestal niet. Er zullen nog altijd situaties zijn die het als samengesteld gezin lastig maken. Het is dan ook heel belangrijk om iedere keer weer te zoeken naar de harmonie. Net als in een traditioneel gezin is gekibbel onderling heel normaal. Zorg dat jullie er samen goed over blijven praten. Goed communiceren is de oplossing om uit iedere moeilijke situatie te komen, om te leren en om dichter bij elkaar te komen.

Kan ik hulp krijgen?

Inmiddels ben ik zelf al een aantal jaren plusmoeder en weet ik uit ervaring dat het niet altijd even makkelijk is. Er komt zoveel op iedereen af en iedereen heeft zijn eigen ideeën, gedachten en emoties. Je eigen normen en waarden, je eigen opvoeding, maar ook de ervaringen, normen en waarden van de biologische ouders maakt een samengesteld gezin tot een echte uitdaging. Komen jullie er samen niet uit, ga dan in gesprek met een derde neutrale persoon, zoals Bemiddeling Niessen. Niet alleen door mijn ervaring, maar ook door mijn genoten opleiding als erkend familiaal bemiddelaar kan ik jullie helpen te zeggen wat er gezegd moet worden en te horen wat er gehoord moet worden. Jullie leren elkaar begrijpen en door haalbare afspraken te maken leren jullie ook voor de toekomst jullie samengesteld gezin tot een succes te maken. Iedere uitdaging en iedere oplossing maakt het immers waard om te kunnen genieten van jullie gezin. Samen gaan we voor een vreedzame oplossing!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.